„Coachingul este o nouă revoluție în sfera relațiilor interumane, relația de coaching fiind o relație complexă, profesională și personală. […]
Parteneriatul, în coachingul executiv pragmatic, implică agrearea și asumarea unor obiective comune – rezultatele dorite de client, odată cu împărțirea responsabilităților privind obținerea acestor rezultate. […]
Consecința construirii relației de coaching, ca parteneriat, este autenticitatea, iar aceasta constituie un beneficiu direct al clientului”
- Iulia Dobre-Trifan, Provocări și echilibru în coaching executiv pragmatic
Coachingul este o disciplină tânără, iar a-l defini este încă o provocare atât pentru clienții de coaching cât și pentru practicanții profesioniști. Un mod de a aborda înțelegerea acestui nou domeniu de cunoaștere este prin metoda apofatică sau antitetică. Putem explica ceea ce nu este coachingul:
- Coachingul nu este terapie; coachingul este despre viitor, nu despre trecut.
- Coachingul nu este training sau mentoring; la coaching mergi pentru a-ți descoperi propriile soluții, nu pentru a le primi de la altcineva.
- Coachingul nu este meditație sau altă formă de spiritualitate; prin coaching explorezi lumea materială, nu spirituală.
Un alt mod, prin care obții acces și la o nouă paradigmă de leadership, este de a înțelege principiile, metodele și provocările specifice disciplinei coachingului, pe care le poți explora alături de un coach senior acreditat, Iulia Dobre-Trifan, în cartea Provocări și echilibru în coaching executiv pragmatic, prima carte despre coaching a unui autor român.